Het begin
BoekieBoekie begon in 1991 als kinderboekenmuseum op de Kop van Zuid in Rotterdam. Eind dat jaar verscheen BoekieBoekie ook als kinderboekenkrant. Nog geen jaar later was het een reizend museum dat ‘op bezoek ging’ bij andere musea. Alles ging mee: de werken, wanden, meubels en ook het team. Als ‘Gouden gidsen’ gaven zij rondleidingen en begeleidden ze activiteiten passend bij de tentoonstellingen. Het werk van illustratoren was de rode draad van de tentoonstellingen en in de BoekieBoekie-krant stonden verhalen, gedichten en andere teksten die ook leuk waren als je niet in het museum was.

Voor, door en met kinderen
Met de tijd werden de tentoonstellingen steeds groter, veranderde de BoekieBoekie-krant in een tijdschrift en in samenwerking met andere instellingen werden de meest uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Dit kon van alles zijn…
Maar een ding veranderde niet: BoekieBoekie is voor, door en met kinderen. Vaak werkten we samen aan een nummer en gingen we als kinderboekenhelden op pad. We gingen overal en nergens heen. We waren in musea en theaters, we gingen naar de film, wandelden door natuurgebieden of liepen gewoon een rondje door Rotterdam.

Reizend museum wordt Villa Zebra
Reizen is leuk, maar kan ook vermoeiend zijn. Zo gebeurde het dat BoekieBoekie begon te dromen van een museum op een vaste plek. In 2001 was het zover: op het museumplein van Rotterdam stond de Kinderkunsthal Villa Zebra. In 2003 nam BoekieBoekie afscheid van Villa Zebra. Verschillende nummers werden in samenwerking met musea, theatergroepen en andere kunstinstellingen gemaakt. In 2016 bestond het tijdschrift 25 jaar en verscheen het 100e nummer! Dit werd gevierd met een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam.

De laatste twee
Daarna verschenen er nog twee jaarboeken: De Jungle BoekieBoekie en Griekse Helden. Als makers voelden we ons net als de titel van de allerlaatste BoekieBoekie: we gingen samen op reis en ging terug naar de tijd van de Griekse goden. Zo af en toe kwamen we elkaar tegen en vertelden we wat we meegemaakt hadden. De schrijver die op zoek was naar De stem van Echo en haar bij toeval vond in de verte. Een van de dichters volgde de Titanenstrijd en legde ons uit hoe je tot een unaniem besluit kunt komen. De jongsten waren niet bang voor de cycloop en tekenden die levensecht na. De striptekenaar ging op zoek naar gouden appels, hij ontmoette Herakles die hem de weg wees. Als ik me niet vergis is hij nog steeds onderweg. En ik? Ik ben als Penelope:

…Ik ben hier, in een hoek van de kamer,
die met uitzicht over de zee.
Ik wacht op jou.*

Een rijk verleden
In 27 jaar tijd hebben meer dan 275 schrijvers meegewerkt aan een of meerdere edities van het BoekieBoekie-tijdschrift. Samen schreven ze meer dan 1.000 teksten. Elke tekst was rijkelijk geïllustreerd. Wie alle 102 nummers doorbladert, komt meer dan 1.555 illustraties tegen, gemaakt door ruim 365 illustratoren.

Wat vind jij?
BoekieBoekie was een groots avontuur. En uit onderzoek moet blijken of de tijd rijp is voor BoekieBoekie in een nieuw jasje, gemaakt voor, door en met kinderen. Denk je mee? In de vragenlijst kun je aangeven wat jij belangrijk vindt.

Tot dan of tot eerder!

Jet Manrho
oprichter BoekieBoekie
& Kinderkunsthal Villa Zebra Rotterdam

*Fragment uit Penelope, gedicht Toon Tellegen

Meld je aan om elke maand geweldige inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet!

Boven: Femme te Haar
stArt Award inzending Pinnokkio

Onder: Djenné Fila,
stArt Award inzending Griekse Helden

Djenné Fila stArt Award inzending Griekse Helden